Uppsala universitet och Vindkraftskurs.se bjuder in dig till webbinarium om påverkan på fastighetspriser och lönsamhet för vindkraftsprojekt
Vindkraften står idag för ca 25 % av Sveriges elproduktion, vilket påverkar elpriset. När det blåser mycket blir elpriset lågt och när det blåser lite blir elpriset högre. I vissa fall på senare tid har även kostnader för obalanser i enskilda anläggningar blivit höga. Varför ska man då satsa på vindkraft? Blir en satsning på vindkraft lönsam? Finns det andra intäkter eller nyttor för vindkraft?
Närboende till blivande vindkraftsparker befarar att fastighetspriset sjunker vilket kan leda till minskad acceptans för nya vindkraftsparker. Vi kommer att få höra vad forskningen säger om fastighetspriser vid vindkraftsprojekt.
I webbinariet kommer dessa frågor och många fler att diskuteras och våra föreläsare Hans Westlund (KTH) och Anders Wickström (RISE) kommer att berätta om sina studier av fastighetspriser vid vindkraftsprojekt och lönsamhet samt balanskostnader.
MEDVERKANDE
Anders Wickström, Forskningsledare på Förnybara energisystem vid RISE, Research Institutes of Sweden
Anders har en bakgrund inom teknisk utveckling av turbiner, främst vindkraft men också vattenkraft. Anders forskar bland annat om hur vindkraften kan bidra till att stödja elnätet med frekvensstabilitet samt möjligheter med systemperspektiv och sektorkopplingar för vätgasproduktion med förnybar el.
Hans Westlund, Professor i Urbana och regionala studier vid Kungliga Tekniska Högskolan
Hans är professor i regional planering samt entreprenörskap med en bakgrund i ekonomisk historia. Han har många internationella åtaganden och är gästprofessor vid Institute of Geographic Sciences and Natural Resources Research, Beijing, Kina. Hans forskningsområden är regional utveckling, socialt kapital, innovation och entreprenörskap.
Här finner du mer information om webbinariet och länk för att delta.